TADYA’nın işleyişi ile ilgili

Birinci TADYA Kahvaltı Şenliği
2 Temmuz 2021
Güdül’ün doğa-dostu üreticileri
23 Temmuz 2021

TADYA’nın işleyişi ile ilgili

8 Temmuz 2021

TADYA kolektifi olarak sizlere sıkça duyurular yapıyoruz. TADYA şu anda 16 üretici aileden oluşan bir gönüllü birliktelik. Bütün üreticiler ortak işlere katkı veriyor. Örneğin Hüseyin Araç ve Ceyhan Temürcü sipariş listelerinin toparlanması ve sipariş formlarının hazırlanmasıyla ilgileniyor. Kolilerin hazırlanması ve araca yerleştirilmesinde üreticiler hep birlikte çalışıyor. Destekçilerle eposta iletişimini daha çok Hüseyin Araç sürdürüyor. Rota oluşturma ve dağıtım işlerini Hüseyin Dilek yapıyor. Ürünlere ilgili geribildirimlere, ödemelerin takibine ve hesaplara Adnan Durmuş bakıyor. Nursemin Duran ve Adnan Durmuş’un önderliğinde üreticiler köy içinde birbirlerine izleme ve destek ziyaretleri gerçekleştirmeye de başladı

TADYA’nın nasıl çalıştığı, hangi işleri nasıl yaptığıyla ilgili anlatacak çok  şey var. Zira insan ölçekli, doğa dostu üretim ve tedarik, büyük çaplı endüstriyel üretim ve tedarikten çok farklı.

TADYA sorunların olmadığı bir yer değil. İşin sosyal boyutu; birlikte karar alma ve birlikte çalışmanın zorlukları çok büyük. Farklı kişilikler, farklı imkanlar ve farklı ihtiyaçların olduğu bir yerde birliktelik hiç kimse için kolay değil. Köyde yaşamak ve üretmek çok emek istiyor. Üretimin karşılığı alınmadığında ekonomik zorlukların getirdiği stres çok büyük. Kolektife yeni katılımlar oluyor. Özellikle yeni üreticiler ilkeleri ve işleyişi hemen öğrenemiyor, hatalar ve eksikler olabiliyor.
Örneğin, ineklerin otlama dışındaki ek besinlerinde doğal girdiler kullanılmasında köy çok yol aldı. Ama danaların beslenmesinde bazen endüstriyel yem katkısı olabiliyor. Bu yıl üreticiler büyük ölçüde kendi fidelerini yetiştirdiler ama ticari fide kullanmaları da gerekti. Hibrit çeşitler azaldı ama bazı çeşitlerde yerel veya standart tohumdan fide bulunamadığı için birkaç kalemde bu devam ediyor. Sebzelerin ve işlenmiş ürünlerde veya sunum kalitesinde zaman zaman sorunlar olabiliyor. vs. vs. 

Bu tür eksikler birden bire düzelmiyor. Burada değişimi hızlandıracak en önemli etken, siz desteköilerin TADYA üreticileriyle bire bir iletişimde olması. Ziyaretler, telefonlar, yazışmalarla karşılıklı bir öğrenme ortamı oluşması. Ürünlerle ilgili bir geribildiriminiz varsa bunun sadece TADYA sözcülerine iletilmesinin etkisi çok az oluyor. Ama doğrudan üreticiye ulaşıldığında hızlı şekilde sonuç alınıyor. Bu nedenle, sipariş formunda ve şu sayfada ye alan iletişim bilgilerini kullanmanızı rica ediyoruz: https://tahtaciorencik.org/tadya-ureticileri-ve-urunleri/

Son olarak, konu sadece sağlıklı gıdanın üretimi ve gıdaya erişim değil. Doğanın ve yerel kültürün korunması, kırsalda doğa-dostu bir gelişim modelinin ortaya çıkması, ekolojik ve ekonomik krizlere dayanıklı bir gıda sisteminin geliştirilmesi, kırsaldaki yaşamı ve üretimi yok edebilecek projelere karşı durulması gibi birçok boyut var. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir