Erişte

TADYA’dan fide arzı – 27 Mayıs Cumartesi, İlkyerleşim Mahallesi ve ODTÜ Mezunları Derneği
23 Mayıs 2023
Civanım Sarıkantaronum
8 Temmuz 2023

Erişte

Sofya Kurban/Balballı Çifliği
Erişte

Merhaba,

Havaların ısınmasıyla birlikte erişte yapımına başladık. Ana malzeme elbette un. Balballı olarak buğdayımızı kendimiz yetiştiriyoruz. Tohumun ilaçsız olması için oldukça çabaladık.  Bulduğumuz tohumluk kunduru bağdayının içinde az miktarda arpa ve çavdar vardı. 2021’in Ekim ayında ektiğimiz buğdayın hasadını 2022 yılının Temmuz ayında yaptık.  Sonra da toprağı nadasa bıraktık.  Şimdilerde üzerinde kocaman dikenler var. 23’ün Ekim ayında yapacağımız ekim için onunla mücadele ediyoruz. İlk yağacak yağmurdan sonra pullukla üzerinden geçeceğiz. Mazotuydu, işçisiydi derken 20 dönümü işlemek baya zorlu bir süreç…

Elimizdeki kunduru buğdayından ekmek, erişte, kurabiye, kraker yapıp siz değerli TADYA türeticilerinin beğenisine sunuyoruz.

Erişte için diğer önemli malzeme yumurta, 1 kg una 3 yumurta gerekiyor.  Köyde üç dört üretici var ama öyle çok da yumurta yok. Kısıtlı… Ayşe Araç işte bu üreticilerden biri. Genellikle yumurtayı ondan alıyoruz. Şansımıza, geçen hafta kümesine bir yılan dadanmış, yumurtalardan biraz yürütmüş. İstediğimiz kadar olmasa da bulduk. Fotoğraflarını paylaştığımız erişteler işte bu yumurtalar kullanılarak yapıldı.

Erişte oldukça emek isteyen bir ürün. Unun elenmesi, hamurun yoğrulması, açılması, kurutularak kesilmesi derken 5 kg undan yapılacak bir üretim bir kadının hemen hemen bir iş gününü alıyor.

eriste1   eriste2
eriste-3   eriste-4

Comments are closed.