Ürün niteliklerini ve gıda güvenliğini geliştirme çalışmalarımız

Fide dağıtımı ve Agroekoloji söyleşisi
17 Mayıs 2022
TADYA Kahvaltı Şenliği’ne davet (13 Ağustos Cumartesi)
5 Ağustos 2022

Ürün niteliklerini ve gıda güvenliğini geliştirme çalışmalarımız

TADYA olarak 16 aileden oluşan, yaklaşık 50 kişinin aktif katkı verdiği bir kolektifiz. Siz değerli türeticilerimiz / destekçilerimiz de başından beri TADYA’nın ayrılmaz bir parçası oldunuz. Önümüzdeki dönemde ürünlerimizi niteliğini geliştirmek, gıda güvenliğini pekiştirmek ve sizlerin de bu süreçlere katılımını kolaylaştırmak için planladığımız çalışmalar var: 

  • Özdenetim ekibinin çalışmasıyla TADYA üreticilerinin pestisit kullanmadan ektikleri buğday, arpa, nohut, mercimek, boyotu ve yem bitkileri alanlarının envanterini çıkardık. Şimdi sırada sebze alanlarının detaylı envanteri, meyve ağacı sayıları ve hayvan varlığı sayılarının güncellenip raporlanması var. 
  • Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden uzman arkadaşlarımızın katkılarıyla, “gıda hazırlamada besin değerlerinin korunması ve hijyen” konusunda bir eğitim alacağız.
  • Her ürün için mümkün olmasa da, ambalajlarımızda gün geçtikçe daha az plastik ve naylon, daha fazla cam ve kağıt kullanımına geçiyoruz.
  • Birçok ürün çeşidi birden fazla TADYA üreticisi tarafından üretiliyor. Her ürün için belirli standartlarımız olması için çalışmaya başladık. Örneğin yeşillikler (roka, yeşil soğan, maydanoz vs) için demet büyüklüğü farklılık gösterebiliyor. Başlattığımız gramaj çalışmasıyla bunları eşitleyebileceğiz. Benzer şekilde örneğin bir kahvaltılık sosun sahip olması gereken minimum özellikleri tanımlayacağız. 
  • Gıdamız Geleceğimiz proje ekibinin desteğiyle, Tahtacıörencik yerel yemek ve yiyeceklerinin tarif ve besin değeri kartlarını oluşturmaya başladık 
  • Sunduğumuz her ürün için bir bilgi sayfası oluşturacağız. Burada ürün standartlarımız, ürün özellikleri, üretim yöntemleri, işlenmiş ürün ise girdileri, saklama ve kullanım şekli, hatta besin değerleri gibi bilgiler ve görseller yer alacak. Ekşi erik pestili, mancar konservesi, kara helva, şirden mayalı peynir, tam unlu bazlama gibi özellikli ürünlerimizi tanıtmanın yanı sıra, örneğin doğal yöntemlerle lahana yetiştirmenin incelikleri gibi bilgiler de ekleyerek, agroekolojik üretim için bir kılavuz sunmayı da arzu ediyoruz.
  • TADYA’yı yerel ölçekte bir katılımcı güvence sistemi (KGS) haline getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Web sitemizde daha iyi geribildirim ve değerlendirme imkânları sunacağız ve üretim alanlarına grup ziyaretleri yapılmasını kolaylaştıracağız  

Daha dayanıklı, daha sürdürülebilir ve daha katılımcı bir gıda sistemi için sizlerle birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyoruz.

1 Comment

  1. Yücel Özlem dedi ki:

    Halen iyi şeyler yapmaya çalışan insanların varlığını bilmek umut verici oluyor.
    Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir