Köyden haberler ve “Dayanıklı Gıda Sistemleri Oluşturmak” projesi

Destekçilerimize mektup
31 Mayıs 2021
Birinci TADYA Kahvaltı Şenliği
2 Temmuz 2021

Köyden haberler ve “Dayanıklı Gıda Sistemleri Oluşturmak” projesi

13 Haziran 2021

Ceyhan Temürcü’den bilgilendirme

Birçoğunuzun bildiği gibi ben TADYA kolektifinde yer alan Kır Çocukları ekibindeyim. Birçok diğer arkadaşım gibi ben de TADYA çalışmalarına yapabildiklerim ve zamanım ölçüsünde katkı veriyorum.
Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Dört Mevsim derneğimiz ve köyün Güzelleştirme-Kalkındırma derneği ortaklığıyla ve UNDP SGP/GEF desteğiyle Krizler Döneminde Dayanıklı Gıda Sistemleri Oluşturmak: Tahtacıörencik ve Ötesi adı bir projeye başladık. Proje kapsamında köyde agroekolojik üretimin güçlendirilmesi, yöreye uygun kompost yöntemlerinin geliştirilmesi, olası kuraklık koşullarına uygun üretim stratejilerinin oluşturulması, üretimle ilgili veriler edinilerek bölgeye uygun bir tarımsal üretim rehberinin ve Ankara geneli için bir agroekolojik üretim / tedarik projeksiyonunun yapılması gibi hedefler var. Yani işimiz çok :). Neyse ki üreticilerimiz başta olmak üzere ekibimiz güçlü ve sizler gibi değerli destekçilerimiz var. Önümüzdeki günlerde DBB ailesi gibi ilgili paydaşlarımızla bilgiler paylaşacağız. Bir Web sitesinde gelişmeleri ve sonuçları raporlamayı ve hem yüz yüze hem de çevrimiçi toplantılarla bir araya gelmeyi planlıyoruz.

Bu çalışmalarımız yalnızca köydeki üretim ve doğrudan satışa yönelik değil. İçinden geçtiğimiz ve ne yazık ki önümüzdeki süreçte de muhtemel olan sosyal, ekonomik ve ekolojik krizlere karşı dayanıklı, doğayı koruyan ve onaran, sosyal açıdan adil ve sağlıklı, temiz gıdalar üreten yaygın bir gıda sistemi için bir model oluşturabilme azmindeyiz. 

Şu anki durumla ilgili kısa bir bilgi de geçeyim. Köyde TADYA kolektifine dahil olan üretici aile sayısı geçen yıldan bu yana arttı. Doğrudan satış imkanları sayesinde üretimlerini de artırmaya cesaret ettiler. Elbette DBB ölçütlerine uygun, temiz ve doğa-dostu tarım ile. Bildiğiniz gibi ortak servis yapılıyor her hafta. Ancak araç kapasitesi ve zaman yetersizliğinden dolayı bu yeterli olmuyor. Bu nedenle, daha önce de olduğu gibi, yapabilen üreticiler ayrı sipariş-tedarik organizasyonlarını da yapıyor. Biz Kır Çocukları’nın kargo faaliyetleri, Duran ailesinin, Yunus Çevik ve Toprak Tarım’ın (Duman ve Aygün aileleri) Ankara’ya servisleri gibi. Bu servislerde de DBB kurallarına uygun şekilde, yakın çevreden üreticilerin ölçütlerimize uygun ürünlerini de listelerine koyabiliyorlar. Tabi ki bu üreticilerin iletişim bilgilerini de bildirmek koşuluyla.

Önümüzdeki süreçte daha fazla üretici veya üretici grubu ayrı servisler yapma ihtiyacı hissedebilir. DBB ve TADYA eposta listelerinde fazla trafik oluşturmamak için yaratıcı çözümler bulmaya çalışacağız. Örneğin o anda aktif olan sipariş duyurularını görebileceğiniz sabit bir sayfanın linkini size iletmek gibi. Köyde gerçekten çooook işimiz olduğu için bu ayarlamalar biraz gecikebilir, şimdiden anlayışınızı rica ediyoruz. 

Şunu özellikle vurgulamak isterim: Ürünlerle ve tedarikle ilgili zaman zaman eksikler ve hatalar oluyor. Bunların zamanla azalacağına inanıyoruz. Çünkü birkaç yıl öncesinde çok az üretim yapılan köyde şu anda 14 aile birçok ürünü ilk kez ve doğa-dostu tarımla yetiştiriyor. Birçok üretici birçok ürünü ve özelliklerini yeni tanıyor, bazı ürünlerde de ne kadar hassas olması gerektiğini tam anlayamamış olabiliyor.

Kısıtlı imkanlarla, soğutucusu olmayan araçlarla 400-500 km yol yapılarak ürünler adreslere dağıtmaya çalışılıyor.  Birçok dışsal maliyet, doğa ve emek sömürüsü içeren konvansiyonel/endüstriyel sistemin fiyatlarıyla da rekabet edilemiyor.

Siz destekçilerimizden her zaman, sorunlarla ilgili geri bildirim vermenizi rica ediyoruz. Bunu yaparken söz konusu ürünün-hizmetin hangi üreticiye ait olduğunu da bildirmenizi istiyoruz ki, sorun tam olarak anlaşsın, çözülsün ve telafi yapılabilsin. Öncelikle şu sayfadaki üretrici profillerini ve iletişim bilgilerini kullanarak üreticilere doğrudan ulaşmanız en etkiki yöntem olacaktır: https://tahtaciorencik.org/tadya-ureticileri-ve-urunleri/.

Ayrıca TADYA sipariş sayfasının (https://tahtaciorencik.org/siparis-sayfasi/) alt kısmında bir geri bildirim formu var. İster isminizi belirterek ister anonim olarak görüş ve eleştirilerinizi yazabilirsiniz: https://tahtaciorencik.org/siparis-sayfasi/.

Yine, tadya.bilgi@gmail.com adresine yazarak görüş ve geri bildirimlerinizi iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir